Skip to main content
Ψυχολογία - Ψυχοθεραπεία

Μειώνοντας το άγχος

By 25 Οκτωβρίου 202219 Ιανουαρίου, 2023No Comments1 min read
Άγχος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη σύγχρονη εποχή είναι η διαχείριση του άγχους μας. Αυτό, δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτούμε τους πολύ απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής μας, τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις μας, αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίζουμε.

Έχοντας μάθει για πολλά χρόνια να αντιμετωπίζουμε το άγχος ως “εχθρό” μας είναι φυσιολογικό να βιώνουμε πίεση και δυσφορία όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό. Ωστόσο, το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας που μας προφυλάσσει από επικίνδυνες καταστάσεις με βασικό σκοπό την διευκόλυνση της επιβίωσής μας. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα σπίτι που έχει πάρει φωτιά. Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός του άγχους ,καμία ανησυχία δεν θα εμφανιζόταν στην σκέψη σας.

Αντιθέτως το άγχος πυροδοτεί μια σειρά από σκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σκεφτείτε τώρα τι θα κάνατε αν ήσασταν μέσα στο σπίτι. Θα τρέχατε να φύγετε; θα προσπαθούσατε να σβήσετε την φωτιά ή να καλέσετε βοήθεια; ή μήπως θα μένατε στο ίδιο σημείο που ήσασταν γιατί δεν θα γνωρίζατε τι να κάνετε; Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η αντίδραση όλων μας στον φόβο είναι τριών ειδών.

Είτε να παλέψουμε με αυτό που μας απειλεί, είτε να φύγουμε μακριά του ή και ακόμα – όσο δυσλειτουργικό και να ακούγεται- να παγώσουμε και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Η διάσωσή μας λοιπόν από τη φωτιά θα γινόταν μόνο χάρις το άγχος μας. Χωρίς το άγχος μας θα ήμασταν απροστάτευτοι. 

Όλοι όμως οι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι στη ζωή με το άγχος μας και είναι ουσιαστικής σημασίας με πολύ απλούς τρόπους να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. 

Ξεκινήστε, ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο σε ηλεκτρονικές οθόνες (είτε πρόκειται για εκπομπές της τηλεόρασης, είτε για Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης).

Χρησιμοποιήστε αυτό τον χρόνο, για να κάνετε λίγη γυμναστική ή ακόμα και περπάτημα, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική που σας χαλαρώνει και σας κάνει να χαμογελάτε. Δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό για λίγα λεπτά κάθε πρωί ή/και κάθε βράδυ, αναπνέοντας βαθιά με διαφραγματικές αναπνοές.

Μια ακόμα βοηθητική ιδέα, είναι να ξεκινήσετε να γράφετε ημερολόγιο. Έρευνες δείχνουν ότι τοποθετώντας τις σκέψεις μας στο χαρτί, βοηθάμε τον εαυτό μας να αναγνωρίσει, να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα άγχη και τους φόβους μας.

Και ας μην ξεχνάμε φυσικά, την πολύ απλή αλλά θαυματουργή πρακτική, της επικοινωνίας με τους φίλους μας, αλλά και τις σχεδόν θεραπευτικές ιδιότητες ενός καλού και ποιοτικού ύπνου.

Τέλος, αν νιώθουμε ότι το άγχος μας δεν γίνεται διαχειρίσιμο, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουμε με κάποιον θεραπευτή ψυχικής υγείας, που θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε τις αιτίες του άγχους μας, αλλά και τους τρόπους να το διαχειριστούμε. Είναι στο χέρι μας να ζήσουμε καλύτερα!